سالهاست که افراد به دنبال از بین بردن دائمی موهای زائد هستند و تا کنون از درمان های خانگی و استفاده از روغن تخم مورچه گرفته تا به کارگیری پیشرفنه ترین ابزار ها از هیچ روشی دریغ نکردند. حتما بارها درباره ی اصلاح با تیغ شنیده اید که ریشه مو را محکم ،ضخیم و رنگ آن را مشکی تر میکند البته به هیچ عنوان نمیشود به طور حتم این نظریه را تایید یا تکذیب کرد و بسته به پوست ،مو و شریط ژنتیکی این میزان در افراد مختلف متفاوت است. به دلیل اینکه گمانهزنی های زیادی در این رابطه وجود دارد ما در تگموند تصمیم گرفتیم یکبار برای همیشه همه چیز را درباره لیزر به شما توضیح دهیم.
تاریخچه
برداشتن مو با لیزر اولین بار در اواخر دههی ۸۰ و اوایل دههی ۹۰ در زمینههای افتالمولوژی، اتولارنگولوژی و اورولوژی برای درمان trichiasis و اپیلاسیون بافتهای پیوندی حاوی مو استفاده شد. هدف لیزرهای از بین برندهی مو، ملانین موجود در شفت مو، اپیتلیوم فولیکولار و ماتریکس بود. مدت پالسی که طولانیتر از زمان استراحت گرمایی تنهی مو بود سبب میشد تا گرما از هدف پیگمانته منتشر شده و به تمام واحد فولیکولار صدمهی گرمایی بزند. لیزرهایی با طول موجهای ۶۹۴nm و بالاتر در منحنی جذب نوری ملانین، با مدت پالس بیشتر و وسایل سرد کنندهی دینامیک اصلاح شدند تا امکان جذب انرژی به ملانینهای عمقیتر را بدهد در حالی که ملانین اپیدرمال جذبی نداشته باشد.
اولین تلاش ها برای از بین بردن موها ناموفق بود، زیرا انرژی لیزر به سرعت شفت پیگمانتهی مو را تخریب میکرد بدون اینکه زمان کافی برای آسیبگرمایی منتشر سلولهای بنیادی مو وجود داشته باشد. لیزرQS Nd: YAG اولین لیزری بود که به صورت اختصاصی برای از بین بردن موها در ۱۹۹۸ درایالات متحده به فروش رسید. برای استفاده از لیزر QS Nd:YAG برای فتواپیلاسیون، لازم بود تا یک کروموفور اگزوژن به صورت یک محلول کربندار موضعی که امکان نفوذ به فولیکول مو را داشته باشد قبل از تماس با لیزر مورد استفاده قرارگیرد. درسال ۱۹۹۷، Goldberg و همکاران از این تکنیک به همراه لیزر QS Nd:YAG با پالسهای بسیار کوتاه برای کاهش چشمگیر رشد مو استفاده کردند. به خاطر ماهیت بسیارکوتاه پالسها، لیزرQS Nd:YAG قادر به تخریب تمام واحد فولیکولار نبود، و مناطق درمان شده بعد از ۶ ماه، رشد مجدد چشمگیری داشتند. اولین بررسی کنترلی با استفاده از لیزر یاقوتی انجام شد. اگر چه کاهش مو بلافاصله بعد از انجام لیزر به دست آمد، رشد مجدد مو در یک پیگیری سه ماه دیده شد. با استفاده از لیزرهای یاقوتی متفاوت، مدت پالسهای طولانیتر توسط محققان متعدد بررسی شد ولی هیچکدام اثرات دراز مدت نداشتند. به خاطر ریسک هیپوپیگمانتاسیون استفاده از لیزر یاقوت محدود به پوستهای روشن شد.
نسل بعدی لیزرهای برداشت مو، لیزر alexandrite با طول موج۷۵۵nm بود. درسال ۱۹۹۷ Finkel و همکاران نتایج آزمایشهای خود را روی این لیزر منتشر کردند که شامل کاهش مو تا ۹۰% بعد از ۳ ماه در طول ۵ جلسهی درمانی بود. دو سال بعد McDaniel و همکاران یک کاهش رشد موی چشمگیر که تا ۶ ماه دوام داشت بعد از فقط یک جلسهی درمان با لیزر alexandrite با پالس طولانی به دست آوردند. به خاطر طول موجهای طولانیتر و نفوذ عمقیتر این لیزر به درم، نسبت به لیزر یاقوت برای استفاده در پوستهای تیره ایمنتر بود.
در سال ۱۹۹۸، Dierickx و همکاران تأثیر لیزر دیود با طول موج۸۰۰nm را در فتواپیلاسیون اعلام کردند. با استفاده از پالسهایی با پهنای متفاوت، محققان توانستند به یک تأخیر ۹ ماههی چشمگیر در رشد مجدد مو بعد از ۱ یا ۲ جلسهی درمانی دست یابند. در یک بررسی آیندهنگر که در سال ۲۰۰۰ منتشر شد، به یک کاهش چشمگیر در تعداد موها که ۶ ماه بعد از فقط ۲ جلسهی درمانی دوام داشت دست یافتند. سیستمهای دیود جدید به استفاده کننده اجازهی تعیین مدت پالس و رنگ پوست و مو را میداد.
لیزر چیست؟
لیزرنوری تک رنگ و تک طول موج است. در لیزر موهای زائد عمدتا نور لیزر دررنگدانه ملانینی که در موها به وفور یافت می شود، جذب شده و سبب تخریب سلولهای سازنده مو میشود و به همین دلیل است که هرقدر مو ضخیمتر و مشکی ترباشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب کرده و راحتتر از بین می رود. در عین حال چون ملانین در خود پوست هم وجود دارد هرچه مقدار آن کمتر باشد، یعنی بیمار سفیدتر باشد، انرژی کمتری در پوست جذب شده و احتمال سوختگی ناشی از لیزر مو کمتر می شود.
اثرات لیزر چیست؟
کاهش تعداد موها
کاهش سرعت رشد
نازک شدن موها
کمرنگ تر شدن موها
نخستین لیزرهایی که در کاهش موی زائد به کار رفتند عبارت بودند از: لیزر یاقوت یا روبی و لیزر Nd:YAG. بعدها لیزرهای اختصاصی تری برای این هدف به کار رفتند که از آن جمله می توان به لیزرها ی دایود و الکساندرایت اشاره کرد که با ساطع کردن طول موجهای اختصاصی تر برای تخریب مو، نتایج بسیار عالی با برجا گذاشتن حداقل عوارض جانبی به وجود آوردند. همچنین از نوعی منبع نوری موسوم به IPL نیز در درمان موهای زائد استفاده میشود که در کنار منابع لیزری برای تأمین هدف از بین بردن موهای زائد کاربرد دارند
میزان تاثیر لیزر بر فرد
برای درمان موهای زائد ۳ روش وجود دارد: دارو، الکترولیز و لیزر. لیزر موهای زائد را کم و نازک میکند اما باعث از بین رفتن آنها نمیشود. ما معمولا ۴ تا ۶ جلسه به فاصله ماهی یکبار برای صورت و به فاصله ۳ ماه یک بار برای بدن لیزر را تکرار میکنیم. معمولا با انجام ۴ تا ۷ جلسه تعداد موها خیلی کمتر میشود. البته به شرطی که فرد مشکل هورمونی در پایه نداشته باشد در غیر این صورت احتمال بازگشت موهای زائد خیلی بیشتر است و لیزر موهای زائد فایدهای نخواهد داشت، پس اگر فرد مورد بررسی قرار گرفت و در آزمایشها مشخص شد مشکل هورمونی ندارد، میتواند لیزر را شروع کند اما باید در نظر داشته باشید که لیزر،موهای زائد را صفر نمیکند.
افراد ایده آل برای لیزر
افراد دارای پوست روشن مو های تیره و ضخیم
افرادی که اختلالات هورمونی ندارند
بیمارانی که پوستهای تیره تر دارند را هم می توان به شکل موثری درمان کرد اما تاثیر لیزر روی پوست های روشن با موهای سیاه بسیار بیشتر است.
مضررات لیزر و افرادی که نباید از آن استفاده کنند
استفاده دارو هایی مثل کورتون،مینوکسیدیل و دارو های هومونی باعث افزایش رشد مو میشود که در این شرایط لیزر نمیتواند پاسخ دهد
در صورت مصرف اکوتان از مصرف آن ۶ ماه گذشته باشد.
در صورت مصرف ترتینونین در ناحیه مربوطه، از ۲-۴ هفته قبل قطع شود.
۱-۳ ماه قبل از لیزر ازسولاریوم یا آفتاب گرفتن پرهیز کنید.
بیماری هایی چون پسوریازیس، لیکن پلان، ویتلیگو (برص( احتمال ایجاد ضایعات پوستی در محل لیزر را بیشتر میکنند
لیزر موجب کمرنگ شدن تتو و یا کک و مک میشود
مصرف ایزوترتینویین (یا راکوتان که برای درمان جوشهای مقاوم به کار میرود)
پوست را در برابر سوختگی و لک بسیار ضعیف میکند به همین جهت بهتر است در دوران استفاده از دارو لیزر انجام نشود
اقدامات قبل از لیزر
از ۳۰ روز قبل برای موهای ناحیه مورد نظر از Shave با ژیلت یا قیچی کردن استفاده کنید. به هیچ عنوان از بند، موچین، کرمهای موبر، اپیلاسیون یا موم استفاده نشود زیرا جهت انتقال انرژی به فولیکول مو نیاز به ساقه مو داریم. . آخرین شیو باید ۲۴ ساعت قبل از لیزر باشد
• بعد از لیزر هر روز یا حداقل سه بار: ۴۸ ساعت بعد و ۲ هفته بعد و ۴۸ ساعت قبل از جلسه ماهیانه بعدی Shave یا قیچی موها را انجام دهید.
• جلسات درمانی از۸ تا ۶ هفته یکبار میتواند باشد (تعداد جلسات در افراد مختلف متفاوت است) در نتیجه تعیین دقیق جلسات توسط پزشک معالج مشخص میشود. وجود درمان نگهدارنده از ۲ تا ۶ ماه یکبار در سال اول و ۶-۱۲ ماه یکبار در سالهای بعدی میباشد.
مراقبتهای بعد از لیزر
تا ۲۴ ساعت بعد از لیزر از شویندهها استفاده نشود.
در صورت سوزش میتوانید از کرمهای ضد التهاب یا Ice Pack استفاده کنید.
Shaveبعدی ترجیحا ۴۸ ساعت بعد از لیزر صورت گیرد.
نتیجه معمولا به صورت کنده شدن آسان مو، گز کردن مو یا ادم پرفولیکولار است.